Centrum Plan Schaijk

Waarom is een centrumplan in Schaijk nodig?

Schaijk heeft geen duidelijk centrum. De winkels en functies liggen ver uit elkaar. Door de winkels meer bij elkaar te plaatsen en te combineren met nieuwe openbare ruimte ontstaat een duidelijk centrum, een dorpshart met aantrekkingskracht waar mensen graag komen.

 

Wordt het centrumplan in haar geheel of in delen gebouwd?

Centrumplan Schaijk bestaat uit enkele losse onderdelen, die los van elkaar ontwikkeld kunnen worden. De volgorde van ontwikkeling van de verschillende onderdelen ligt niet vast. Zoals het er nu uitziet worden de bouwdelen 1 en 2 tegelijk ontwikkeld.

 

Uit welke onderdelen bestaat het centrumplan?

De ontwikkelvisie voor het centrumplan bestaat uit 3 bouwdelen:

  • Bouwdeel 1 bestaat uit een gebouw op de plaats van de voormalige Plus supermarkt en het voormalige gemeentehuis, en een kleiner gebouw achter de huidige Kruidvat.
  • Bouwdeel 2 is op de plaats van de huidige EMTÉ/Schutsboomstraat 7.
  • Bouwdeel 3A is op de plaats van de woningen/winkels naast de EMTÉ aan de Pastoor van Winkelstraat.
    Bouwdeel 3B is op de plaats van de woning aan het Europaplein, naast het voormalige gemeentehuis.

 

Welke rol heeft de gemeente?

De gemeente faciliteert marktpartijen die een deel van het centrumplan willen ontwikkelen. Ook houdt de gemeente in de gaten dat er een goed eindresultaat komt: een levendig dorpshart voor Schaijk.
De gemeente laat zelf geen gebouwen neerzetten. Wel zorgt de gemeente voor een nette openbare ruimte en voldoende parkeergelegenheid in het centrum.

 

Wie realiseert het centrumplan?

Er is niet één partij die het hele centrumplan realiseert: verschillende marktpartijen kunnen verschillende onderdelen realiseren, afhankelijk van eigendom etc.
Ontwikkelaar Movement Real Estate (MRE) werkt aan Bouwdeel 1. Pakhuis bv realiseert Bouwdeel 2. Er zijn momenteel nog geen initiatieven bekend voor het realiseren van de Bouwdelen 3A en 3B.

 

Wat voor een winkels / woningen komen er?

In alle Bouwdelen is een combinatie van winkels/commerciële ruimtes op de begane grond met appartementen daarboven voorzien. De exacte invulling is nog niet voor alle Bouwdelen bekend.
In Bouwdeel 1 kan een supermarkt komen; momenteel wordt gewerkt aan de verplaatsing van Albert Heijn hier naar toe. Daarnaast komen er in Bouwdeel 1 ruimtes voor enkele kleinere winkels en in totaal circa 32 appartementen op de 1e en 2e verdieping.
In Bouwdeel 2 wordt gedacht aan enkele kleinere winkels/commerciële ruimtes met appartementen daarboven. Voor de andere Bouwdelen zijn nog geen indicaties voor het programma bekend.

 

Ontstaat er door dit centrumplan leegstand elders in Schaijk, of komen er vooral nieuwe winkels?

De ruimtes in het centrumplan worden verhuurd worden aan winkels die naar het centrum willen verplaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk dat juist vanwege het centrumplan nieuwe winkels zich in Schaijk vestigen. Het bundelen van de winkels in het centrum is goed voor de winkels in Schaijk: ze versterken elkaar en trekken daardoor samen meer bezoekers.
Het is mogelijk dat elders in Schaijk leegstand ontstaat. Het streven is om mee te denken om eventuele leegkomende plekken weer te verhuren aan een nieuwe winkel, of om deze ruimte om te zetten naar een andere passende functie. Winkeliers worden niet gedwongen om te verhuizen naar het centrum, maar kunnen dat op eigen initiatief doen.

 

Komen er in het centrumplan voorzieningen voor ouderen?

Er komen binnen het centrumplan geen nieuwe voorzieningen voor ouderen omdat er in Schaijk reeds goede voorzieningen voor ouderen zijn, ook vlakbij het centrum. Denk aan de Phoenix, de Weijers, Zorg coöperatie Schaijk en ontmoetingscentrum Onder de Linde. Er zijn daarom geen nieuwe voorzieningen nodig, de bestaande voorzieningen moeten goed benut worden.
Wel zullen de nieuwe woningen in Bouwdeel 1 van het centrumplan ook geschikt zijn voor ouderen: het zijn 0-trede woningen die worden gerealiseerd volgens de principes van “aanpasbaar bouwen” en mogelijkheden hebben tot innovatief wonen zoals o.a. Domotica.. Ook zal het in de toekomst naar verwachting mogelijk zijn om “zorg aan huis” te krijgen, wanneer dat nodig is.
Naar verwachting worden ook de woningen in Bouwdeel 2 geschikt voor bewoning door ouderen.

 

Kan ik al een woning kopen of huren? Of kan ik mij al aanmelden?

In Bouwdeel 1 komen circa 32 appartementen. Woningcorporatie BrabantWonen wordt daarvan de eigenaar; zij gaat deze verhuren als sociale huurwoningen. In Bouwdeel 2 komen ca 10 appartementen, in de vrije sector huur of koop.
Er zijn op dit moment nog geen woningen te koop of te huur. Aanmelden voor een huurwoning is ook nog niet mogelijk. Verhuur van woningen in Bouwdeel 1 zal gaan verlopen volgens de normale verhuurprocedures en criteria van BrabantWonen. Informatie over inschrijving en verhuur komt gedurende het bouwproces beschikbaar via deze website en die van BrabantWonen.

 

Komen er voldoende parkeerplekken?

Ja, er komen voldoende parkeerplekken voor de functie die in het centrum aanwezig zijn. Daarvoor is een parkeerbalans opgesteld. De aanwezigheid van voldoende parkeerplekken is een voorwaarde voor een goed en vitaal centrum en is voor de bezoekers, bewoners en ondernemers van het centrum van groot belang.

 

Klopt het dat de markt en de kermis verplaatst worden?

De Pastoor van Winkelstraat (tussen Runstraat en Europaplein) wordt zo ingericht dat het mogelijk wordt om daar evenementen te organiseren. Daarmee komt de oorspronkelijke functie weer terug naar deze straat. De kermis en de carnavalswagens kunnen binnenkort weer plaatsvinden op de Pastoor van Winkelstraat. Daarmee komen deze activiteiten meer in het centrum van Schaijk te liggen. De wekelijkse markt zal waarschijnlijk op het (nieuw ingerichte) Europaplein blijven.

 

end faq