Centrum Plan Schaijk

Voor een dorpshart is een goede kwaliteit van de openbare ruimte essentieel. Voetgangers en fietsers moeten zich er prettig voelen en er moeten vlakbij de winkels voldoende parkeerplekken zijn voor auto’s. De huidige ideeën voor de inrichting van de openbare ruimte kunt u zien in de tekening van het schetsontwerp. Dit is een ontwerp op hoofdlijnen: later in het proces wordt dit verder uitgewerkt.

Herkenbaar centrum

De gemeente gaat de openbare ruimte binnen en direct rondom het centrum opnieuw inrichten, zodat een herkenbare dorpskern ontstaat, met een functionele inrichting. Dit is een forse ingreep, essentieel bij het realiseren van het dorpshart. In het gehele centrumgebied worden dezelfde materialen gebruikt, vooral rode klinkers.

Europaplein en Pastoor van Winkelstraat

Het Europaplein (het plein) krijgt een nette nieuwe inrichting, waarmee er beter geparkeerd kan worden en het duidelijk een onderdeel wordt van het gehele centrumplan.
De Pastoor van Winkelstraat wordt (tussen de Runstraat en het Europaplein) opnieuw ingericht, zodanig dat er ruimte ontstaat voor het organiseren van evenementen, zoals de kermis, carnaval etc. Dit gebied (ook ter plaatse van de Phoenix) wordt eenduidig ingericht, en krijgt hiervoor een meer vlak profiel, zodat het vrijer indeelbaar is.

De wegen rondom het centrum (Schutsboomstraat, Pastoor van Winkelstraat en Europaplein – de weg) worden opnieuw ingericht, zodat de verkeersafwikkeling goed blijft en er een duidelijk onderscheid ontstaat tussen de doorgaande wegen en het centrum met de winkels. Bij deze herinrichting worden bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Tegelijk met de herinrichting van de straten worden meteen ook de (verouderde) rioolsystemen vervangen, zodat de wegen daarvoor niet weer over een aantal jaren opnieuw opgebroken hoeven te worden.

Parkeren

In het hele gebied komen er extra parkeerplekken bij, maar vooral ter plekke van de entrees van de supermarkten en de nieuw te realiseren woningen. De Albert Heijn krijgt 2 entrees (de ene gericht op het Europaplein en de andere gericht op de Schutsboomstraat) zodat de parkeerdruk van de Albert Heijn gespreid wordt.

Voorontwerp inrichtingsplan openbare ruimte

Op 11 juli 2016 is het concept van het voorontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte gepresenteerd, tijdens een openbare informatieavond in De Phoenix. Dit concept voorontwerp is hiernaast afgebeeld. U kunt het online bekijken door er op te klikken.
Dit is het ontwerp voor de toekomstige openbare ruimte in het centrum van Schaijk. Dit ontwerp geeft ruimte aan voetgangers, fietsers en automobilisten. Het is de uitwerking van het schetsontwerp, en resulteert in een samenhangend modern centrum binnen Schaijk.
Eventuele reacties of vragen over dit ontwerp kunt u aan ons doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..